L’economia en Serdenya

economia en Serdenya

Com pots vore pel títol del post, avui parlarem una mica de l’economia en Serdenya. És important saber que les condicions econòmiques de Sardenya són tals que l’illa està en la millor posició entre les regions italianes situades al sud de Roma. El desenvolupament econòmic major havia tingut lloc a l’interior, a les províncies de Càller i Sàsser, que es caracteritzen per una certa quantitat d’empreses. Segons Eurostat, el PIB nominal de 2014 va ser 33.356.000 de milions de euros.  L’ingrés per càpita a Sardenya és la més alta de la meitat sud d’Itàlia. Les ciutats capitals de província més poblades tenen ingressos més alts: a Cagliari l’ingrés per càpita és de 27.545€, 24.006€ a Sàsser, a Oristano de 23.887€, a Nuoro és de 23.31 € i en Olbia és de 20.827€.

L’economia de Sardenya és, però, limitada a causa dels alts costos del transport de mercaderies i l’electricitat, que és el doble que la de les regions italianes continentals, i el triple de la mitjana de la UE. Sardenya és l’única regió italiana que produeix un excedent d’energia elèctrica, i exporta electricitat a Còrsega i el continent italià: a l’any 2009, el nou cable de transmissió submarí Sapei va entrar en funcionament, s’uneix la central elèctrica de Sant Fiume, al convertidor estacions a Latina i a la península italiana La SACOI és un altre cable d’alimentació submarí que uneix la península amb Sardenya, travessant Còrsega, a partir de 1965.

Tres bancs principals tenen la seva seu a Sardenya: Banc di Sardegna i la Banca di Sassari, tots dos basats en Sàsser; i el Banc de Crèdit Sardo, amb seu a Càller, va ser absorbida per l’empresa matriu Intesa Sanpaolo a 2014.

La taxa d’atur per al quart trimestre del 2008 va ser del 8,6%; per a l’any 2012, la taxa d’atur havia augmentat a 14,6%. El seu augment va ser a causa de la crisi financera global, que va afectar les exportacions de Sardenya, es va centrar principalment en el petroli refinat, productes químics, així com la mineria i productes metal·lúrgics.

Hi ha possibilitats de que Sardenya es converteix en un paradís fiscal, tot el territori de l’illa està lliure de drets de duana, IVA i els impostos especials sobre els combustibles. Espere que aquest post sobre l’economia en Serdenya t’hagi agradat.