Geografia de Sardenya

Com veràs, avui parlarem una mica de la geografia de Sardenya. Avans de res, Sardenya és la segona illa més gran en el Mar Mediterrani (després de Sicília i abans que Xipre), amb una superfície de 24.100 quilòmetres quadrats. A l’oest de Sardenya és el Mar de Sardenya, una unitat de la Mediterrània; mentres que a l’est de Sardenya és el mar Tirrè, que és també un element de la Mediterrània.

Les masses de terra més propers són (en sentit horari des del nord) l’illa de Còrsega, la península italiana, Sicília, Tunísia, les Illes Balears, i Provença. La porció de mar Tirrè del Mar Mediterrani està just a l’est de Sardenya entre la costa est de Sardenya i la costa oest de la península italiana.

Les costes de Sardenya (1.849 quilòmetres de llarg) són generalment alts i rocoses, amb trams llargs i relativament rectes de costa, molts caps pendents, profundes badies d’ample, ries, moltes entrades i amb diverses illes més petites de la Costa.

L’illa té una antiga geoformació i, a diferència de Sicília i la península italiana, no és propensa als terratrèmols. Les seves roques daten de fet, des del Paleozoic (fins a 500 milions d’anys). A causa dels processos d’erosió llargues, les terres altes de l’illa, formades de granit, esquist, traquita, basalt (anomenat estepes o Göllei), marès i pedra calcària dolomita (anomenats tonneri o “talons”) mesuren entre 300 i 1.000 metres. El bec més alt és Punta La Marmora (Perdas Carpìas en llengua sarda) (1.834 metres), que forma part de la Gennargentu Rangs al centre de l’illa. Altres cadenes muntanyoses són la Muntanya Limbara (1.362 m) al nord-est, la cadena de Marghine i Goceano (1.259 m) que s’executa en creu de 40 quilòmetres cap al nord, la Muntanya Albo (1.057 m), el Fratelli Rang Sette al sud-est, i les muntanyes de Sulcis i la Muntanya Linas (1.236 m).

Sardenya té pocs rius principals, sent el més gran el Tirso, 151 km de llarg, que desemboca al mar de Sardenya, el Coghinas i el Flumendosa (127 km). Hi ha 54 llacs artificials i preses que abasteixen d’aigua i electricitat. L’únic llac d’aigua dolça natural és Lago di Baratz.

Espere que descobrir la geografia de Sardenya t’hagi agradat.

Published by